• Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novosti

Održana je 33. konferencija za proizvođače i trgovce MAGROS 2021. Već tradicionalno Savez udruga malih trgovaca i ove je godine podržao održavanje konferencije pod nazivom „Do uspjeha kroz promjene poslovnih modela – novi odnosi potrošača i trgovine“ u organizaciji poslovnog časopisa Suvremena trgovina i Hrvatske gospodarske komore.


Zbog brojnih pitanja članova, Hrvatska udruga poslodavaca uputila je nadležnim tijelima dodatni set upita vezano uz tumačenje odredbi Izmjena i dopuna Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

HUP je također zatražio i mogućnost organizacije regionalnih radionica i ažuriranje weba Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a sve u cilju što relevantnijeg informiranja svih članova.

Novi set upita HUP-a, prema nadležnim institucijama možete pogledati u prilogu.

LINK ZA PREUZIMANJE - HUP_ ZZNTP - upiti članova IV


 • Savez udruga malih trgovaca Republike Hrvatske
 • Savez udruga malih trgovaca Republike Hrvatske

Redovna skupština Udruge malih trgovaca Splitsko – dalmatinske županije, održana je u petak 30.07.2021. u Splitu.

Obzirom je UMTS članica Sumt-a, skupštini su nazočili i gosti, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Damir Aščić, te predsjednici i članovi Udruga malih trgovaca Slavonije i Baranje, Rijeke, Međimurje te Zagreba.

Ovom prigodom predsjednik Udruge Oliver Vuletić, podnio je izvješće o radu u proteklih godinu dana, tijekom kojih se aktivno radilo na poboljšanju ostvarenih uvjeta za sve članice. Udruga trenutno ima 61 članicu, a u protekloj godini unatoč pandemiji postignut je značajan napredak u radu u svim područjima djelovanja. Pritom je Udruga najviše djelovala kroz Savez udruga malih trgovaca, te kroz veleprodajno skladište Kupovina d.o.o.,  na splitskom TTTS-u, koju je Udruga malih trgovaca Splitsko – dalmatinske županije otvorila 2016. godine.

Također, izvijestio je Vuletić, Udruga trgovaca Splitsko – dalmatinske županije i u protekloj je 2020., nastavila pomagati najpotrebitije. Tako je realizirano 5 donacija različitim Udrugama sa područja Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a sa trideset tisuća kuna te donacijom u osnovnim životnim potrepštinama, odmah nakon razornog potresa pomogli su i stanovništvu stradalih područja na Banovini.

Predsjednik Sumt-a Damir Aščić, okupljenima na Skupštini, prezentirao je djelovanje Saveza u protekloj godini. Pritom je, unatoč pandemiji koronavirusa, posebno naglasio rast Saveza po broju članica te direktnih ugovora sa dobavljačima, putem kojih se osiguravaju bolji uvjeti poslovanja svim članicama Sumt-a.

Sumt ovom prigodom posebno zahvaljuje čelnim ljudima i članovima Udruge malih trgovaca Splitsko – dalmatinske županije na gostoprimstvu, te na predivno provedenom vremenu u Splitu.


Hrvatska mobilna aplikacija za provjeru EU digitalnih COVID potvrda CovidGO, nakon što je prošlog tjedna bila dostupna za preuzimanje na Apple App Storeu, od danas je dostupna i na Google Playu

CovidGO mobilnom aplikacijom moguće je provjeriti potvrde o testiranju, potvrde o cijepljenju i potvrde o preboljenju, a za građane je besplatna.

Aplikaciju možete preuzeti na poveznici: https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.akd.dzp ili  skeniranjem QR koda u nastavku:

 

Istovremeno, od danas su na snazi nove mjere. Za osobe koje imaju EU digitalnu potvrdu nema ograničenja broja okupljenih, kao ni ograničenja trajanja okupljanja. Također je ugostiteljskim objektima uvedena obveza služenja samo onih gostiju koji sjede. Detalje svih mjera možete vidjeti na sljedećim poveznicama:


Dukat i Savez udruga malih trgovaca (SUMT) vas nagrađuju sa 6 električnih bicikala, 6 električnih romobila i 30 Dukat poklon paketa za kupnju bilo kojeg proizvoda Dukat, Sirela ili President na svim prodajnim mjestima članica SUMT-a. Nagradna igra traje od 13. rujna do 24. listopada 2021

Kupi jedan proizvod robne marke Dukat, Sirela ili President na prodajnim mjestima SUMT-a i pošalji SMS poruku sadržaja: dukat, broj računa, ime i prezime, adresa (ulica, poštanski broj i mjesto) na broj 60777 i sudjeluj u nagradnoj igri. Osim SMS-om broj računa i osobne podatke uz broj mobitela / telefona možeš prijaviti i ispunjavanjem obrasca niže.

Svaki tjedan možeš osvojiti električni bicikl Xiaomi HIMO C26, električni romobil Xiaomi Mi 1S ili jedan od pet poklon paketa Dukata! Ukupni nagradni fond je 6 električnih bicikala, 6 električnih romobila i 30 poklon paketa s proizvodima Dukata.

Svaki sudionik u nagradnoj igri može sudjelovati neograničeni broj puta s različitim brojevima računa.

Imena dobitnika tjednih nagrada bit će objavljena niže u roku od 8 dana od datuma svakog tjednog izvlačenja. Izvlačenje dobitnika tjednih nagrada održavat će se utorkom za prijave od prethodnog tjedna, počevši od 21. rujna i zaključno s 26. listopada.

Pravila nagradne igre i popis članica Saveza udruga malih trgovaca, potražite na internet stranici Dukata

Dobitnici 13. – 19. rujna 2021.

Električni bicikl
Mislav Karaula, Osijek

Električni romobil 
Lucija Huđek, Zagreb

Dukat poklon paket
Zoran Radošević, Vinkovci
Ivan Opačak, Slavonski Brod
Terezija Matekalo, Slavonski Brod
Biljana Orlić, Zagreb
Anica Mirosavljević, Zagreb

Dobitnici 20.- 26. runja 2021.

Električni bicikl
Andrija Matijašević, Vinkovci

Električni romobil
Dragica Periškić, Vinkovci

Dukat poklon paket
Nenad Smiljanić, Koprivnica
Ivona Kurjaković, Cernik
Jurica Klempera, Novoselec
Marijo Žulić, Zagreb
Kristina Hegeduš, Sarvaš

Dobitnici 27. rujna - 3.listopada

Električni bicikl
Ivica Anđal, Bilje

Električni romobil
Eduard Kloss, Vinkovci

Dukat poklon paket
Miljenko Žagar, Ludbreg
Antun Herceg, Zagreb
Tihomir Špehar, Cerić
Igor Vrgoč, Zagreb
Mia Parać, Zagreb


Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, očitovala se na upit Hrvatske udruge poslodavaca - Udruge trgovine, uz početak primjene odredbi članka 9. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praski u lancu opskrbe hranom, a kojim se mijenja članak 11. Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praski u lancu opskrbe hranom.

U očitovanju Agencije stoji slijedeće: „Kako ste to ispravno primijetili, navedene se odredbe u suštini odnose na dio poslovanja kupaca - trgovaca u maloprodaji prema krajnjim potrošačima, a riječ je o odredbama kojima se definiraju pojmovi „krajnja prodajna cijena" i „proizvodno i tržišno osjetljivi poljoprivredni i prehrambeni proizvodi" (članak 3. ZID ZNTP-a, kojim se mijenja članak 2. u točkama 17. i 18. ZNTP-a) te iz njih izvedene nepoštene trgovačke prakse: prodaja poljoprivredno i tržišno osjetljivih proizvoda ispod krajnje prodajne cijene (članak 9. ZID ZNTP-a, kojim se mijenja članak 11. u točki 26. ZNTP-a) te prodaja proizvodno i tržišno osjetljivih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na akciji po prodajnoj cijeni koja za krajnjeg potrošača ne može biti niža od 34 % od krajnje prodajne cijene, što primjerice uključuje i sniženje cijena zbog povećanja pakiranja, netotežine proizvoda, bez povećanja krajnje prodajne cijene (članak 9. ZID ZNTP-a, kojim se mijenja članak 11. u točki 27. ZNTP-a). U tom smislu, primjena tih odredbi ne bi bila odgođena do 1. ožujka 2022., već bi se one primjenjivale od dana stupanja na snagu Zakona, dakle 1. rujna 2021.

Međutim, valja ukazati na to da je u tijeku donošenje Pravilnika o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, pokvarljivim te proizvodno i tržišno osjetljivim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, u smislu odredbi članka 3. ZID ZNTP-a, kojim se mijenja članak 3. ZNTP-a u stavku 2. te članak 22. ZID ZNTP-a, koji prema trenutnom prijedlogu, u članku 3. između ostaloga, određuje da če se popis proizvodno i tržišno osjetljivih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda primjenjivati od 1. prosinca 2021.

Dopis Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja možete preuzeti na linku.

LINK ZA PREUZIMANJE - Obavijest AZTN-a od 22.7.2021Obavijest AZTN-a od 22.7.2021


Stožer civilne zaštite objavio je novu odluku o korištenju maski.

"Zaštitne maske, medicinske maske neće se morati nositi u svim okolnostima kada se na tom prostoru nalaze osobe koje posjeduju digitalnu covid-potvrdu. Digitalne covid-potvrde bit će zamjena za nošenje maski za lice u sve više situacija.

Istovremeno maske su i dalje obvezne prema sljedećoj odluci:

Maske za lice ili medicinske maske obvezni su koristiti na ispravan način, tako da cijelo vrijeme dok se nosi maska prekriva usta i nos:

 • zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja i posjetitelji korisnicima, ako su posjete dopuštene; 
 • vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu; 
 • zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama; 
 • zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka; 
 • gosti u ugostiteljskim objektima u zatvorenim prostorima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke; 
 • zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koji rade sa strankama i stranke koje dolaze u ta trgovačka društva, ustanove i institucije; 
 • zaposlenici u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima; 
 • zaposlenici u uredima u kojima se ne može osigurati međusobna fizička distanca od najmanje 2 metra; 
 • vjernici prilikom vjerskih obreda i okupljanja u zatvorenom prostoru; 
 • gledatelji na sportskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenim prostorima; 
 • posjetitelji svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru; 
 • osobe koje na to obveže njihov poslodavac; 
 • osobe na otvorenim prostorima u okolnostima kada nije moguće održavati fizički razmak između osoba; 
 • i u drugim prostorima ili okolnostima kada nije moguće osigurati da u prostor ulaze samo osobe koje posjeduju digitalnu COVID potvrdu. 

Maske za lice ili medicinske maske ne moraju se koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća koja na svojim mrežnim stranicama objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo te u svim okolnostima kada je osigurano da se na javnom događanju ili okupljanju, odnosno u određenom prostoru nalaze samo osobe koje posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu. 

Obvezuju se poslodavci i organizatori društvenih i javnih događanja te drugih okupljanja da provode kontrolu korištenja maski za lice ili medicinskih maski. 

Ova Odluka ne primjenjuje se na:

 • zdravstvene ustanove, koje su obvezne primjenjivati stručne smjernice i preporuke; 
 • na rad u osnovnim i srednjim školama, visokim učilištima te ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja. 

Odluka stupa na snagu 3. srpnja, a primjenjuje se do 31. srpnja 2021. 


© 2021 SUMT. Sva prava pridržana. Design by DESIGN 1