• Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novosti

Iako su brojni obrtnici, pa tako i mali domaći trgovci diljem Hrvatske u velikim poslovnim poteškoćama izazvanim pandemijom koronavirusa, bez oklijevanja su se uključili u pomoć onima kojima je najpotrebnije.

Savez udruga malih trgovaca, promičući interese svojih članova i humanitarno djelovanje, donirao je 10.000,00 kuna za sanaciju doma, jedne od svojih djelatnica u Zagrebu, čija je imovina stradala u nedavnom potresu.

Uvijek ističući kako je zajedništvo svih članica, najveća snaga Saveza, solidarnost svih nas u ovim trenutcima jedini je odgovor na krizu, poručuju iz SUMT-a.

Imperativ Saveza uvijek je bilo osiguranje što boljih uvjeta za sve članice, njihov opstanak i očuvanje radnih mjesta. Stoga s posebnim ponosom ističu, kako i u ovoj krizi, nitko od članica nije otpuštao djelatnike. Zaposlenici, koji ulažu izniman trud kako bi osigurali nesmetanu opskrbu hrane i drugih potrepština za građane, uz redovne plaće za ožujak, dobili su i posebne bonuse, za svoj nesebični angažman.  

Gledajući sigurnost i dobrobit svih svojih kupaca i djelatnika, koji su podnijeli najveći teret u osiguranju normalnog funkcioniranja trgovina, a pridržavajući se svih preporučenih mjera Stožera civilne zaštite i ministarstva zdravstva, sve članice Saveza u svim prodavanicama i uredskim prostorima provode pojačane higijenske i sanitarne mjere, kao i redovite dezinfekcije prostora, opreme i uređaja. Istodobno je nabavljen i dovoljan broj zaštitnih maski te rukavica za djelatnike.

U Savezu i ovom prigodom apeliraju na odgovorno ponašanje prilikom kupnje, u cilju zaštite samih kupaca ali i naših djelatnika,  što uključuje, održavanje preporučenog međusobnog razmaka, izbjegavanje bliskih kontakata te plaćanje karticama ukoliko ste u mogućnosti.


Skupština Hrvatske obrtničke komore donijela je Odluku  o otpisu komorskog doprinosa, te u  slijedeća tri mjeseca oslobodila sve obrtnike od plaćanja komorskog doprinosa,  počevši od 1. travnja 2020. godine.

Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a: “Smatramo da isključivo otpis svih javnih davanja može pomoći obrtnicima u prevladavanju ove krize. I to Hrvatska obrtnička komora prva pokazuje svojim primjerom oslobađajući sve obrtnike plaćanja komorskog doprinosa.

Vodeći računa i o razvoju situacije i sve većoj ugroženosti svih obrta u svim sektorima, tražimo otpis obveza za javna davanja umjesto odgode, jer odgoda neće zaustaviti otpuštanje radnika ni zatvaranje obrta.

U trenutcima ove krize na raspolaganju smo obrtnicima za sva pitanja, neumorno radimo na rješavanju problema i nedoumica u poslovanju svih specifičnih obrtničkih branši i maksimalno smo uključeni u sve aktivnosti pri kreiranju gospodarskih mjera i kriterija. I dalje ćemo se, kako i do sada, snažno zalagati za opstanak najžilavijeg segmenta hrvatskog gospodarstva - obrtništva. Obrtnici i obrtnice tu smo s vama i za vas„., stoji u priopćenje Hrvatske obrtničke komore.

Odluku o oslobađanju plaćanja komorskog doprinosa za sve obrtnike možete preuzeti na
SK-HOK_odluka_otpis-KD_20-03-2020_scan.pdf


VELPRO CENTAR Osijek uputio je obavijest svim kupcima, kako će u narednom periodu s ciljem očuvanja kontunuiranog rada i distribucije raditi smanjenim kapacitetom. 

Shodno tome može doći do dužeg čekanja prilikom fakturiranja robe na blagajnama, te kašnjenja sa komisioniranjem robe i distribucijom.

Raspored isporuka roba će se mijenjati zavisno od trenutnih mogućnosti operativne spremnosti i mogućnosti centra. Iz Velpro centra Osijek napominju kako će sve predane narudžbe biti obrađene i dostavljene u razumnom roku.

Istodobno mole sve kupce za strpljenje i razumijevanje.


Podravka je odlučila odgoditi najavljenu promjenu cjenika do 01.05.2020.godine.

Povećanje cijena proizvoda, koje je kompanija najavila podneskom 28. veljače ove godine, neće se primjenjivati od 1. travnja, već od 1. svibnja 2020..

Također povećanje cijena odnosit će se samo na one proizvode, iz onih kategorija proizvoda, koje nisu obuhvaćene Odlukom Vlade RH-a, o iznimnim mjerama kontrole cijena, a koja je donesena 14. veljače 2020..

Odluka Vlade također se ne primjenjuje na proizvode Podravke iz kategorije mesne konzerve (paštete, konzervirana gotova jela, naresci u limenci, mesni umaci), pa će se i na te proizvode primjenjivati povećanje cijena, počevši od 1. svibnja 2020..

Više detalja saznajte u djelu Za članove https://sumt.hr/za-clanove


Kao što smo Vas izvjestili,  Vlada je prihvatila tri uredbe - o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, na alkohol i alkoholna pića te o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića. 

Uredba o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode biti će objavljena u ”Narodnim novinama” broj 33/2020 i stupa na snagu 1. travnja 2020. godine. Danom stupanja na snagu predmetne Uredbe  prestaje važiti  Uredba o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje  („Narodne novine“, broj 106/2018).

Na temelju članka 87. stavka 7., članka 88. stavka 3. i članka 95. stavka 5. Zakona o trošarinama (»Narodne novine«, broj 106/18 i 121/2019), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 19. ožujka 2020. godine donijela   Uredbu  o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode kojom se  od 1. travnja 2020. godine mijenja visina trošarine tako da iznosi:

 • na cigarete
  - specifična trošarina 370,00 kuna za 1000  komada cigareta,
  - proporcionalna trošarina 34 % od maloprodajne cijene cigareta, te
  - minimalna trošarina na cigarete 824,00 kuna za 1000 komada cigareta, 
 • sitno rezani duhan za savijanje cigareta  800,00 kuna za jedan kilogram,
 • ostali duhan za pušenje  800,00 kn za 1 kilogram,
 • cigare i cigarilose  800,00 kn za 1000 komada,
 • grijani duhanski proizvod 800,00 kuna za jedan kilogram,
 • novi duhanski proizvod 800,00 kuna za jedan kilogram.

 
dok se visina trošarine  ne mijenja u odnosu na e-tekućinu i dalje iznosi 0,00 kn za 1 mililitar.

Trošarinski obveznici duhanskih prerađevina i ostale osobe koje radi daljnje prodaje drže cigarete nisu u obvezi popisati zalihe cigareta, obzirom da je Zakonom o trošarinama („Narodne novine“, broj 106/2018) koji je stupio na snagu 1. siječnja 2019. godine ukinuta obveza obračuna razlike trošarine na zalihe cigareta koje se nalaze u prometu na teritoriju Republike Hrvatske, i to u slučaju povećanja visine trošarine na cigarete i/ili povećanja maloprodajne cijene cigareta.

Nadalje, trošarinski obveznici koji imaju pravo utvrđivanja maloprodajne cijene cigareta u mogućnosti su podnijeti Prijavu povećanja maloprodajne cijene cigareta u razdoblju od  1. travnja do 3. travnja 2020. godine, zaključno do  16 sati.

Datum važenja povećanih maloprodajnih cijena je 4. travnja 2020. godine te će podaci o prijavljenim maloprodajnim cijenama cigareta biti objavljeni dana 3. travnja 2020. godine. 


Uredba o visini trošarine na alkohol i alkoholna pića biti će objavljena u ”Narodnim novinama” broj 33/2020 i stupa na snagu 1. travnja 2020. godine. Na temelju članaka 67. stavak 4. i članka 75. stavak 2. Zakona o trošarinama („Narodne novine“, broj 106/18 i 121/19), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 19. ožujka 2020. godine donijela  Uredbu  o visini trošarine na alkohol i alkoholna pića  kojom se  od 1. travnja 2020. godine mijenja visina trošarine na etilni alkohol te iznosi 6.000,00 kuna po hektolitru čistog alkohola. Visine trošarina na pivo, na mirna i pjenušava vina, na ostala pića koja su dobivena vrenjem osim piva i vina i na međuproizvode ostaje ista.
 


Uredba o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića bit će objavljena u ”Narodnim novinama” broj 33/2020 (link na Uredbu) i stupa na snagu 1. travnja 2020. godine. Danom stupanja na snagu predmetne Uredbe  prestaju važiti  odredbe kojima se do stupanja na snagu uredbe uređuje da se na predmete oporezivanja propisane člankom 4. Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića („Narodne novine“, broj 72/2013) primjenjuju visine posebnog poreza propisane člankom 7. Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića („Narodne novine“, broj 72/2013).

Na temelju članka  7. stavka 7. Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića (Narodne novine, br. 72/13, 121/19 i 22/20), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 19. ožujka 2020. godine donijela   Uredbu o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića  kojom se  od 1. travnja 2020. godine utvrđuje način izračuna i visine sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića:
 

 • posebni porez na kavu


Kava se oporezuje prema netomasi kave s tim da se za prženu kavu, ekstrakte, esencije i koncentrate na osnovi kave posebni porez plaća prema netomasi kave, a za pripravke na osnovi kave, ekstrakata, esencija ili koncentrata kave i nadomjeske kave prema netomasi kave sadržane u gotovom proizvodu.

U odnosu na važeće propise, nema izmjena u načinu izračuna i visinama sastavnica koje se odnose na oporezivanje kave.
 

 • posebni porez na bezalkoholna pića

 
U odnosu na bezalkoholna pića, utvrđuje se novi način izračuna i visine sastavnica za izračun posebnog poreza na bezalkoholna pića:

Posebni porez na bezalkoholna
pića plaća se prema:
- volumenu izraženom u hektolitru bezalkoholnog pića te
- sadržaju šećera, metil-ksantina i taurina

Posebni porez na bezalkoholna pića uvijek se plaća prema volumenu
te prema sadržaju:
- šećera (ako bezalkoholna pića ne sadrže metil-ksantine ili taurin podijeljeno u četiri skupine, ovisno o sadržaju šećera, pri čemu pića s manjim sadržajem šećera plaćaju manji porez)
- taurina (ako bezalkoholna pića sadrže taurin)
- metil-ksantina (ako bezalkoholna pića sadrže metil-ksantine, a ne sadrže taurin, a ako je sadržaj metil-ksantina manji od 15 mg/100 ml proizvoda posebni porez se plaća prema sadržaju šećera).
prema visinama utvrđenim predmetnom Uredbom.

Datum važenja novih odredbi (vezano i za predmete oporezivanja i za način izračuna i za visine sastavnica) je 1. travnja 2020. godine.


© 2020 SUMT. Sva prava pridržana. Design by DESIGN 1