• Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novosti

Obavijest AZTN-a uz početak primjene odredbi članaka 'Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praski u lancu opskrbe hranom'!

Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, očitovala se na upit Hrvatske udruge poslodavaca - Udruge trgovine, uz početak primjene odredbi članka 9. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praski u lancu opskrbe hranom, a kojim se mijenja članak 11. Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praski u lancu opskrbe hranom.

U očitovanju Agencije stoji slijedeće: „Kako ste to ispravno primijetili, navedene se odredbe u suštini odnose na dio poslovanja kupaca - trgovaca u maloprodaji prema krajnjim potrošačima, a riječ je o odredbama kojima se definiraju pojmovi „krajnja prodajna cijena" i „proizvodno i tržišno osjetljivi poljoprivredni i prehrambeni proizvodi" (članak 3. ZID ZNTP-a, kojim se mijenja članak 2. u točkama 17. i 18. ZNTP-a) te iz njih izvedene nepoštene trgovačke prakse: prodaja poljoprivredno i tržišno osjetljivih proizvoda ispod krajnje prodajne cijene (članak 9. ZID ZNTP-a, kojim se mijenja članak 11. u točki 26. ZNTP-a) te prodaja proizvodno i tržišno osjetljivih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na akciji po prodajnoj cijeni koja za krajnjeg potrošača ne može biti niža od 34 % od krajnje prodajne cijene, što primjerice uključuje i sniženje cijena zbog povećanja pakiranja, netotežine proizvoda, bez povećanja krajnje prodajne cijene (članak 9. ZID ZNTP-a, kojim se mijenja članak 11. u točki 27. ZNTP-a). U tom smislu, primjena tih odredbi ne bi bila odgođena do 1. ožujka 2022., već bi se one primjenjivale od dana stupanja na snagu Zakona, dakle 1. rujna 2021.

Međutim, valja ukazati na to da je u tijeku donošenje Pravilnika o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, pokvarljivim te proizvodno i tržišno osjetljivim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, u smislu odredbi članka 3. ZID ZNTP-a, kojim se mijenja članak 3. ZNTP-a u stavku 2. te članak 22. ZID ZNTP-a, koji prema trenutnom prijedlogu, u članku 3. između ostaloga, određuje da če se popis proizvodno i tržišno osjetljivih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda primjenjivati od 1. prosinca 2021.

Dopis Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja možete preuzeti na linku.

LINK ZA PREUZIMANJE - Obavijest AZTN-a od 22.7.2021Obavijest AZTN-a od 22.7.2021


© 2024 SUMT. Sva prava pridržana. Design by DESIGN 1